April 21, 2015

Universitati si specializari

Universitati si specializari

Universitatea din Viena – UniWien

Uniwien.jpg

Website: http://www.univie.ac.at/

Contact: Dr. Karl-Lueger –Ring 1, 1010 Wien

Telefon: +43-1-4277-0

Universitatea din Viena a fost fondata in anul 1365, fiind recunoscuta astfel ca cea mai veche Universitate din spatiul vorbitor de limba germana si una dintre cele mai mari din Europa Centrala. In prezent, aproximativ 86.000 de studenti sunt inscrisi la Uni Wien, avand posibilitatea de a alege din cele 180 de studii oferite de Universitate.

In topul realizat de Webometrics , Uni Wien se afla pe locul 69 in lume si pe pozitia 9 in Europa.

Universitatea din Viena are cea mai mare oferta de studii din Austria si cuprinde studii de licenta, programe de masterat, studii pentru profesorat si doctorat. Studiul se desfasoara in limba germana, dar exista si cateva programe in limba engleza. Mai multe detalii despre posibilitatile de studiu: aici.

Printre facultatile din cadrul Uni Wien se numara: Facultatea de Drept, Economie si Statistici, Istorie si Stiinte Culturale, Stiintele Sociale, Filosofie si Stiinte Culturale, Matematica, Fizica, Chimie sau Biologie Moleculara. Gasiti aici lista completa a studiilor.

Admiterea la facultati se face pe baza unui dosar care trebuie sa cuprinda documentele traduse si legalizate in limba germana. Documentele cele mai importante de care ai nevoie sunt:

 • Diploma de Bacalaureat/Licenta
 • Formularul de inscriere, disponibil pe site-ul fiecarei facultati
 • Foaia matricola, tradusa si legalizata
 • Atestat de limba( germana sau engleza) care nu este obligatoriu dar e indicat

In general, depunerea documentelor mentionate este suficienta pentru admiterea la facultatile din cadrul Uni Wien. Mai exista, insa, si anumite facultati care au introdus din nou examenul de admitere. Printre ele se numara Psychologie Fakultät si Publizistik und Kommunikationswissenchaft.

Orice intrebari pot fi directionate catre Universitate sau la contact@at.lsrs.ro.

 

Universitatea Tehnica din Viena – TU Wien

TU-Wien-Hauptgebäude.jpg

Website: http://www.tuwien.ac.at/

Contact: Karlsplatz 13, 1040 Wien

Telefon: +43/(0)1/58801.0

Universitatea si-a deschis portile pentru prima data pe data de 6 noiembrie 1815 sub numele de “institut politehnic”, fiind infiintata chiar de catre imparatul Franz Joseph II. Titulatura de “universitate tehnica” a primit-o de-abia in anul 1975, dupa ce din 1872 a fost denumita cu titulatura de “Institutie de invatamant superior in domeniul tehnic”. Doar din anul 1919 este permisa frecventarea cursurilor si de catre femei.

Conform unui studiu[1] realizat in 2010, TU Wien este clasata pe locul 150 in lume si pe locul 35 in Europa.

Universitatea tehnica din Viena are in cadrul acesteia urmatoarele 8 facultati:

 • Arhitectura si urbanism
 • Constructii
 • Electrotehnica si tehnica informationala
 • Informatica
 • Automatica si tehnica constructiilor de masini
 • Matematica si geodezie
 • Fizica
 • Chimie tehnica

Oferta de studiu cuprinde 70 de programe diferite ( 21 studii de licenta (B.Sc.), 41 studii de masterat (M.Sc.), 5 studii pentru profesorat si 3 studii de doctorat ). Lista cu toate specializarile se poate gasi [[2]] in cadrul fiecarei facultati.

In mare parte studiul se desfasoara in limba germana, insa exista si putine programe care se desfasoara in limba engleza.

Admiterea la facultati se face pe baza unui dosar care trebuie sa cuprinda documentele traduse si legalizate in limba germana. In pricipiu nu se da niciun examen de admitere si in cazul majoritatii facultatilor, daca sunt indeplinite conditiile de studiu (pregatirea anterioara, materii studiate, etc.) Printre documente cele mai importante se numara:

 • Diploma de bacalaureat (sau de licenta, dupa caz)
 • Foaia matricola (din liceu pentru studii de licenta si din facultate pentru studiile de masterat )
 • (Nu este obligatoriu, dar e indicat) Sprachdiplom

Alte detalii cu privire la documentele necesare pentru admitere sunt primite pe site-ul fiecarei facultati.

Pentru studiul la facultatile cu predare in limba germana este nevoie de un atestat de limba germana de nivelul minim B2. Nu este nevoie de acest atestat daca limba germana este stapanita, deoarece la inscriere vei fi trimis la un “test” oral de limba germana, de fapt o discutie scurta cu o persoana responsabila in aceasta directie.

 

Universitatea de Stiinte Economice – WU Wien

Wu vienna1.jpg

Website: http://www.wu.ac.at/

Contact: Augasse 2-6 1090 Vienna, Austria

Telefon: +43 1 313 36-0

Fax: +43 1 313 36-740

WU Wien a fost infiintata la 1 Octombrie 1898 pentru a oferi formare profesionala viitorilor oameni de afaceri ca acestia sa poata stimula economia imperiului austro-ungar. Abia in anul 1975 a fost denumita Wirtschaftsuniversität Wien si numarul studentilor a inceput tot din acea perioada, sa creasca dramatic.

Oferta de studiu pentru

1. Bachelor

 • Economie si stiinte sociale

a) Faza introductiva – Studieneingangsphase

b) Studii de afaceri – Betriebswirtschaft

b) Socio-economie – Volkswirtschaft & Sozioökonomie

b) Relatii Internationale – Internationale Betriebswirtschaft

b) Informatica econimoca – Wirtschaftsinformatik

 • Dreptul afacerilor

2. Master

 • Finante si contabilitate
 • Management
 • Socio-economie
 • Economie
 • Informatica economica
 • Wirtschaftspädagogik
 • Dreptul afacerilor
 • Management international (CEMS) – predare in limba engleza
 • Quantitative Finance – predare in limba engleza
 • Strategie, inovatie si control de gestiune – predare in limba engleza
 • Supply Chain Management – predare in limba engleza

Admiterea la Facultate se face pe baza unui dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente traduse si legalizate in limba germana.

 • Diploma de bacalaureat
 • Foaia matricola
 • Sprachdiplom ( nu este obligatoriu )

Este posibila inceperea facultatii atat in semestrul de iarna ( la 1 Octombrie) cat si in cel de vara ( sfarsit de Februarie, inceput de Martie)

Academia Diplomatica – DA

Academia Diplomatica este o universitate de studii prost-graduate, dedicata formarii studentilor talentati care au absolvit o facultate cu scopul de a-i pregati pentru cariere internationale si pozitii de leadership in organizatii internationale si UE. Ariile de specializare sunt relatii internationale, stiinte politice, drept international si al Uniunii Europeane, economie, istorie si limbi straine.

Diploma Programme

Diploma Programme este un curs de un an de teoria si practica relatiilor internationale. Accentul se pune pe interdisciplinaritate, implementarea cunostintelor teoretice si multilingualism. Studentii obtin cunostinte academice, practice si de limba pentru a avea o cariera de succes in relatii internationale.

Website: http://www.da-vienna.ac.at/programmes/diploma_programme

Master of Advanced International Studies (MAIS)

Cel mai cunoscut program al Academiei, Masterul de 2 ani ii ajuta pe studenti sa aiba cunostinte adancite ale relatiilor internationale. Specializarile sunt de asemenea: istorie, economie, stiinte politice si drept international. Masterul este incheiat in urma predarii unei dizertatii interdisciplinare. Website: http://www.da-vienna.ac.at/programmes/mais_programme

Master of Science in Environmental Technology & International Affairs (ETIA)

Masterul ETIA ofera opportunitatea de a studia probleme de mediu din punctul de vedere tehnic si al relatiilor internationale. Multidisciplinaritatea programului pregateste absolvenii pentru o cariera de succes ca si manageri si ingineri, dar si pentru mediul diplomatic. Website: http://www.da-vienna.ac.at/programmes/etia_programme

Deadlineul pentru trimiterea aplicatiilor pentru toate programele: 15 Martie

Pentru cursul Diploma Programme exista un examen de admitere.

 

Fachhochschulen Österreich

Website: http://www.fachhochschulen.ac.at/

Conceptul “Fachhochschule” (Universitate de Stiinte Aplicate) este o institutie superioara de invatamant, specializata pe un anumit domeniu. Sistemul educational a fost inventat in Germania si adoptat ulterior in Austria, Elvetia, Lichtenstein si Grecia. Datorita “Acordurilor de la Bolonia”, diplomele de Bachelor si Master eliberate de catre acestea sunt echivalente din punct de vedere legal celor eliberate de universitatile traditionale. Singura diferenta dintre aceste doua institutii de invatamant superior este imposibilitatea Universitatilor de Stiinte Aplicate de a elibera diplome de doctorat.

Un alt punct de diferentiere intre Universitatile de Stiinte Aplicate si universitatile traditionale este orientarea acestora catre practica, in detrimentul cercetarii. Subiectele de baza ale acestui tip de invatamant sunt ingineria, informatica, business & management si alte domenii profesionale.

Sistemul de studiu Fachhochschule in Austria este unul riguros si reprezinta o legatura stransa intre invatamantul superior si sistemul de angajare. Majoritatea studentilor se incadreaza fara probleme in cei 3 ani de studiu minim si sunt dezirabili angajatorilor datorita competentei practice de care acestia dau dovada.

In Austria se gasesc la ora actuala urmatoarele Unviersitati de Stiinte Aplicate, grupate dupa cele 9 state federale:

 • Viena (Wien) :

– Fachhochschule Technikum

– Fachhochschule Campus Wien

– Fachhochschule des bfi Wien

– Ferdinand Porsche FernFachhochschule

– Fachhochschule Wien

 • Austria Inferioara (Niederösterreich):

– Fachhochschule Krems

– Fachhochschule St. Pölten

– Fachhochschule Wiener Neustadt Tulln

– Fachhochschule Wiener Neustadt Wieselburg

 • Austria Superioara (Oberösterreich) :

– Fachhochschule Oberösterreich Hagenberg

– Fachhochschule Oberösterreich Linz

– Fachhochschule Oberösterreich Steyr

– Fachhochschule Oberösterreich Wels

 • Burgenland :

– Fachhochschule Burgenland

 • Carintia (Kärnten) :

– Fachhochschule Kärnten Feldkirchen

– Fachhochschule Kärnten Klagenfurt

– Fachhochschule Kärnten Spittal

– Fachhochschule Kärnten Villach

 • Salzburg :

– Fachhochschule Salzburg Kuchl

– Fachhochschule Salzburg Urstein

 • Stiria (Steyr) :

– Campus 02 Fachhochschule der Wirtschaft

– Fachhochschule Johanneum Bad Gleichenberg

– Fachhochschule Johanneum Graz

– Fachhochschule Johanneum Kapfenberg

 • Tirol :

– Fachhochschule Kufstein Tirol

– MCI Management Center Innsbruck

 • Vorarlberg :

– Fachhochschule Vorarlberg

– Schloss Hofen

Lista programelor de studiu acreditate

Qrossroads, powered by ECA (European Consortium for Accreditation)

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de munca in respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Alte surse de informare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *