April 24, 2015

Proces de aplicare

Procesul de aplicare este coordonat direct de catre universitatile si colegiile la care doresti sa aplici, si nu de catre Ministerul Educatiei. Procedurile de aplicare, documentele cerute si datele limita variaza in functie de universitate sau colegiu.De aceea, este recomandabil sa vizitezi website-urile institutiilor de invatamant si sa contactezi coordonatori institutionali sau reprezentanti ai birourilor internationale ale universitatilor pentru informatii specifice fiecarui program si nivel de studiu. Spre exemplu daca te intereseaza sa te inscrii intr-un program de bachelor respectiv master la WU Wien, va trebui sa intrii pe pagina lor de start si urmezi urmatorii pasi: Home-Studium-Bachelor/Master.Dupa ce iti alegi programul de Bachelor/Master in care vrei sa te inscrii, in stanga vei gasi toate informatiile privind procesul de aplicare. Va trebui sa iei in considerare procesul de aplicare pentru studentii cu pregatire internationala. Aplicatiile se trimit ori prin posta, ori online, in functie de universitati si programe de studii. Va trebui sa iei in considerare:

  • termenul de aplicare
  • formularul de inscriere in program ( disponibil pe site-ul facultatilor in cadrul programelor de bachelor respectiv master )
  • diploma de limba
  • in cazul in care detii documente sau certificate in alta limba decat engleza sau germana atestate, acestea vor trebui traduse si legalizate la notar
  • daca te inscrii intr-un program de master, la inscriere iti va trebui diploma de licenta in original
  • in cadrul UE nu se mai platesc taxe de studii
  • in cazul in care aveti cursuri anterioare facute la o universitate acreditata pe aceeasi ramura de studii, va puteti echivala anumite cursuri

Atentie, pentru unele programe de master trebuie sa te inscrii si cu 5 pana la 7 luni inainte de incepere!

Odata ce ati completat formularul de inscriere si ati pregatit toate celelalte documente mentionate mai sus, va trebui sa le trimiteti prin posta sau online. De mentionat este si faptul ca, in cazul in care vreti sa va inscrieti intr-un program de master la o universitate din Viena, va trebui sa aveti diploma de licenta in acelasi domeniu in care vreti sa faceti si masterul. In majoritatea cazurilor, decanii de la universitatile de aici nu accepta studenti la master care nu au terminat pe aceeasi ramura cei 3 ani de ciclu de licenta. Cel mai usor este sa se urmeze indicatiile pas cu pas on-line de pe paginile departamentelor din universitati. Cele mai multe departamente au proprii lor pasi in aplicatie (deci sunt foarte specifici).

Orice intrebari pot fi directionate catre Universitati (sectiunea “contact us”) sau la contact@at.lsrs.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *