April 24, 2015

Costuri

Costuri

Pentru ilustrarea costurilor de viata in Austria vom folosi metoda costurilor minime. Drept urmare, vom structura costurile in functie de urmatoarele criterii:

  • Chirie

Pretul chiriilor variaza in functie de tipul de locuinta si de oras. In Viena, o chirie decenta incepe de la €200 pe luna pentru o camera dubla in camin (costuri aditionale precum internet, electricitate, gaz si apa sunt incluse) – vezi Wihast.at

  • Alimentatie

Cantinele universitare (Mensa) ofera meniuri zilnice constand in 2 feluri de mancare, salata si suc pentru €4,5 sau €5.

  • Transport

In Viena exista posibilitatea de a cumpara un abonament semestrial la prezentarea cardului de student. Acesta costa €70 si este valabil timp de 4 luni pe toate tipurile de transport in comun (metrou, tramvai, autobuz).

  • Carti

Cumpararea cartilor nu este obligatorie (in majoritatea cazurilor) desi foarte indicata (minim €50 pe semestru). Multe carti se pot imprumuta de la biblioteca facultatii.

  • Telefonie mobila

Datorita competitiei feroce dintre marii operatori de telefonie mobila, studentii pot incheia contracte avantajoase pentru in jur de €20 pe luna.

Statul Austriac a hotarat in 2008 sa renunte la taxa de studiu pentru studentii universitatilor publice, singura taxa ramanand ÖH-Beitrag(€16,8 pe semestru). Acest fapt usureaza semnificativ bugetul lunar alocat studiului in Austria.

In concluzie, luand in considerare o lista intreaga de costuri neprevazute (iesiri si alte activitati) bugetul minim de student in Austria este de €500 pe luna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *