April 21, 2015

Studiul in Austria

Sunt studiile gratuite in Austria?

Da,in cadrul universitatilor de stat, taxele de scolarizare pentru studentii din tarile membre U.E. sunt suportate de guvernul austriac.
Cum imi pot gasi o locuinta in Austria?

De cele mai multe ori universitatile nu detin caminele lor proprii, astfel un prim pas ar fi contactarea biroului international pentru a gasi o lista de oportunitati de cazare(in Viena aplicarea pentru camin se face cu aproximativ 6 luni inainte de inceperea studiilor). Exista mai multe optiuni precum:

  • STUWO, Organizatie studenteasca non-profit care administreaza mai multe camine pentru studenti http://www.stuwo.at
  • Base 19/Haus Doebling, Gymnasium Strasse 85, 1190, Viena, Telephone: T: +43 1 369 54 90-16, E-mail:office@base19.at, http://www.base19.at
  • Milestone, Nordportalstraße 2, A-1020 Vienna, 1060 Viena, Telephone: +43(1) 919 5095, E-Mail: connect@milestone.net, http://www.milestone.net/en

Mai exista varianta sa imparti un apartament cu cineva, in acest caz poti apela la baza de date a Uniunii Studentilor din Austria aflata pe http://www.jobwohnen.athttp://www.privatimmobilien.at (contra cost, aprox. € 50,-) sau in anunturi din ziare precum http://www.derstandard.at/Immobilien sau http://www.willhaben.at
De ce acte am nevoie in Austria?

Dupa ce ai fost admis la facultate, trebuie sa aduci cu tine scrisoarea de admitere, pasaportul si/sau cartea de identitate. Datorita legii federale in ceea ce priveste sistemul de inregistrare, toate persoanele sunt obligate sa se inregistreze la unul din birourile oficiale in momentul intrarii in tara pentru o perioada mai lunga de timp. Aceasta inscriere este recomandat sa se faca in 3 zile de la sosirea in tara. Documentele de care ai nevoie: buletin si/sau pasaport care sa confirme cetatenia, formular de inscriere care poate fi obtinut de la autoritatea respectiva (http://www.wien.gv.at/verwaltung/meldeservice/stellen.html) sau online (https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/resources/documents/meldez.pdf). Acest formular trebuie semnat de administratia caminului sau de proprietarul apartamentului.
Care sunt mijloacele de transport in oras?

In Viena, transportul public este coordonat de Wiener Linien. Exista 5 linii de metrou care circula in timpul saptamanii intre 5.00 a.m. -1 a.m., iar in zilele de vineri-duminica si pe parcursul noptii. In timpul saptamanii, dupa ora 1 a.m. exista autobuze de noaptea care circula din 30 in 30 de minute.

Pentru a detine un abonament de student pentru transportul in comun trebuie sa ai cu tine carnetul de student si un formular pe care il gasesti la ghiseul de bilete aflat in statiile mari de metrou. De asemenea abonamentele se pot achizitiona si online lahttp://shop.wienerlinien.at (pentru a accesa aceasta optiune ai nevoie de un cont de online banking sau de un card de credit).

In cadrul transportului feroviar studentii pot beneficia de asemenea de o reducere printr-un Card Avantaj (Vorteilscard). Pentru a obtine acest card trebuie sa prezinti la unul din ghiseele din gara carnetul de student impreuna cu 2 poze tip buletin alaturi de formularul de inscriere. Cardul iti va sosi prin posta la adresa indicata pe formularul de inscriere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *