Experți din domeniul diplomației și al energiei atomice, față în față cu studenții

14717085_1251737528197543_3121810755213218929_n

LSRS Austria a organizat joi, 10 noiembrie 2016, evenimentul ”Meet the Experts. Diplomats and Atomic Energy Specialists”. Evenimentul a avut loc la Ambasada României la Viena și face parte din seria rundelor de discuții cu români reputați din Austria. Invitații noștri au fost Cornel Feruţă, care se ocupă de coordonarea activităţilor interne şi externe ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), și Ionuț Suseanu, Senior Legal Officer în cadrul AIEA. Aceștia au împărtășit participanților experiența lor academică și profesională și care au fost pașii pe care i-au urmat pentru a ajunge în pozițiile pe care le dețin în acest moment.

Discuția a fost inițiată cu o întrebare legată de evoluția profesională a celor doi invitați. Cornel Feruță a devenit angajat al Ministerului de Externe încă de la vârsta de 21 de ani, după ce a terminat facultatea de Științe Politice în București, iar ulterior a urmat și cursurile unui masterat. Domnul Feruță a subliniat faptul că orice domeniu de studiu este compatibil cu activitatea diplomatică și că trebuie profitat de orice oportunitate profesională care se ivește. De asemenea, dumnealui a precizat că fiecare are parte de experiențe proprii și că niciun parcurs profesional nu seamănă cu altul.
Ionuț Suseanu a studiat Filologie și Drept, este jurist și activează de 10 ani în cadrul AIEA. Domnul Suseanu este de părere că, pentru cei care studiază drept internațional, cea mai bună oportunitate de angajare este fie într-o organizație internațională, fie la Ministerul de Externe. Dânsul îi incurajează pe studenți să aplice pentru cât mai multe stagii de practică, accesând cu regularitate site-urile diferitelor organizații pentru a vedea pozițiile disponibile, inclusiv cel al AIEA.

În prezent, Cornel Feruță se ocupă de partea politică a Agenției, care are grijă ca statele neposesoare de energie atomică să nu dezvolte abilități militare. Împreună cu directorul general, domnul Feruță definește policy-ul Agenției și modul în care se implementează deciziile acesteia, AIEA având un portofoliu foarte vast și ocupându-se de dosare de importanță maximă, precum cel al Iranului și cel al Israelului. Pe de altă parte, Ionuț Suseanu se ocupă de negocierea acordurilor de garanții, de pregătirea proiectelor acordurilor, de interpretarea regulilor de procedură și oferă asistență legislativă în domeniul nuclear. Ei consideră că un moment decisiv al carierei dumnealor a fost semnarea acordului nuclear cu Iranul, moment de importanță internațională la care au participat direct.

Discuția s-a axat ulterior pe întrebările venite din public. Una dintre acestea a fost de ce abilități este nevoie după terminarea facultății, iar răspunsul s-a axat pe materializarea teoriei dobândite în facultate, mai exact pe importanța experienței practice. De asemenea, cei doi invitați au pus un accent deosebit pe limbile străine, fiind de părere că sunt unul dintre cele mai valoroase atuuri într-o carieră internațională. Au urmat și întrebări specifice domeniului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, respectiv dacă sancțiunile aplicate Iranului au contat în semnarea tratatului cu această țară sau de ce i s-a permis Pakistanului să dezvolte arme nucleare. Atât domnul Feruță, cât și domnul Suseanu sunt de părere că sancțiunile împotriva Iranului au fost deosebit de importante, fiind responsabile pentru aducerea țării la masa negocierilor. În ce privește Pakistanul, țară care nu este implicată în acordul de neproliferare a armelor nucleare, programul nuclear este o contrapondere la programul nuclear al țării învecinate, India, și nu a existat niciun fel de impediment legal pentru dezvoltarea acestui tip de armament.

Experiența celor doi români de succes poate fi luată drept un model de către studenții care aspiră la o carieră diplomatică. Cornel Feruță și Ionuț Suseanu nu au oferit doar sfaturi valoroase participanților la acest eveniment, dar, prin exemplul lor, au arătat că există oportunități nelimitate de care trebuie profitat pe parcursul evoluției profesionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *