Cum e sa fii student in Viena?

Ești elev la liceu și te gândești să aplici mai departe în Viena? Te întrebi cât de greu este și dacă vei putea face față acestei provocări?

Pentru a te putea ajuta în luarea unei decizii și a-ți clarifica anumite aspecte legate de studiul în străinătate, l-am intervievat pe David Ţîrlea. În vârstă de 18 ani, David este un student român în cadrul Universității din Viena, specializarea Științe Politice.

 

Ce te-a facut sa alegi Viena și ce așteptări ai avut venind aici?

Am ales Viena datorită limbii germane, întrucât vreau să îmi îmbunătățesc cunoştințele lingvistice. Aşteptarile mele sunt de a face cât mai multe stagii de practică care să fie în  domeniul meu şi implicit de a învăța cât mai multe lucruri care să-mi fie benefice în viață.

 

Cum ți s-a părut procesul de aplicare? Ai simțit că sunt cerințe prea multe sau prea greu de îndeplinit?

Sincer, am întâmpinat câteva dificultăţi în procesul de aplicare, în special pentru că am fost nevoit să fac înscrierea online, pe platforma facultății. Din fericire, cei de la universitate au fost de mare ajutor odată ce am semnalat problemele și mi-au explicat ceea ce am de făcut pentru ca totul să decurgă bine.

 

Ai întâmpinat dificultăţi până acum? (limba, acomodare, etc)

Cel mai greu a fost în primele doua săptămâni, prima dificultate fiind comunicarea exclusivă în limba germană, dar în câteva zile m-am acomodat cu aceasta. A doua dificultate a fost platforma online a universității. Aici, studenții au libertatea de a-şi alege cursurile la care vor să participe și fiind nou mi-a trebuit puțin mai mult timp până să îmi dau seama cum decurg lucrurile pe acest “Moodle”.

 

Cum te descurci la cursuri?

La cursuri mă descurc din ce in ce mai bine, dar trebuie să fii foarte atent şi să-ți notezi de     fiecare dată în caiet informațiile importante predate, pentru că volumul este mare și în acest fel îți va fi mai ușor să-ți amintești anumite idei atunci când recapitulezi.

 

Care au fost lucrurile care te-au impresionat cel mai tare? Dar cele care ți-au displăcut cel mai mult? (legat de universitate, oraş, oameni, etc)

În primul rând, am ramas foarte plăcut impresionat de Viena, pentru mine este un oraş superb, foarte curat şi plin de viață. În al doilea rând, universitatea este de asemenea uluitoare. Profesorii ştiu să îşi predea materia în aşa fel încât să înțeleagă şi studenții străini. În ceea ce privește neplăcerile, momentan nu am avut parte de ele, fapt care sper să nu se schimbe.

 

Ce i- ai sfătui pe elevii care și-ar dori să-ți calce pe urme?

Sfatul meu pentru ei este să nu ezite să studieze în strainatate deoarece aceasta este o experiență unică. În ciuda faptului că este foarte greu să te rupi de familie și de prieteni, în final ai foarte multe de câștigat de pe urma unei asemenea decizii.

 

Cum te simți față de alegerea făcută? (în ceea ce privește urmarea studiilor aici)

Sunt foarte fericit că am ajuns să studiez in Austria. Acesta a fost un vis de-al meu înca din clasa a X-a pe care am reușit în final să mi-l realizez. Aștept cu nerăbdare să văd ce mă mai așteaptă aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *