Marta Neic inițiaza studentii români în arhitectura

Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Austria a organizat miercuri, 4 mai 2016, evenimentul ”Meet the Architects”, la Institutul Cultural Român de la Viena. Evenimentul face parte din seria rundelor de discuții cu români reputați din Austria și a fost dedicat domeniului arhitecturii. Marta Neic, arhitectă la biroul ThalerThaler, a împărtășit din experiența sa academică și profesională persoanelor dornice să afle secretele din spatele succesului său.

Evenimentul a fost deschis cu o întrebare orientativă legată de pregătirea academică, de întreaga experiență profesională și de profesia curentă a expertei. Născută în România și crescută în Austria, Marta Neic a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Technische Universität Wien în anul 2009 și, considerând că trebuie să existe un echilibru între studiu și experiență, a efectuat numeroase stagii de practică pe întreaga durată a studiilor. Arhitecta nu a întrerupt niciodată legătura cu România, deoarece și-a dedicat lucrarea de licență construirii unui proiect urbanistic pentru Piața Obor din București. Atât portofoliul său vast, cât și ambiția sa, i-au asigurat prima slujbă la MFG Architekten imediat după ce a părăsit băncile universității. Marta Neic a împărtășit participanților dorința de a-și deschide propriul birou de arhitectură, subliniind importanța unui concept bine determinat și a unei bune relații între colaboratori.

Studenții români interesați să urmeze o carieră în domeniul arhitecturii au avut ocazia în cea de-a doua parte a evenimentului să îi adreseze expertei numeroase întrebari. Începând cu diferența dintre experiența academică și cea practică, Marta Neic consideră că în mediul universitar se pune accentul foarte mult pe creativitate și foarte puțin pe convenționalism, în timp ce activitatea practică presupune respectarea unor reguli stricte. Din acest motiv, experta i-a încurajat pe tineri să efectueze stagii de practică pentru că trecerea de la universitate la activitatea profesională se desfășoară treptat, iar o imagine clară asupra acestei profesii poate fi dobândită în aproximativ doi ani. Discuția s-a îndreptat ulterior către oportunitățile de angajare după terminarea studiilor universitare. Arhitecta i-a asigurat pe studenți ca nu vor întâmpina dificultăți în a activa în acest domeniul datorită caracterului său dinamic și i-a încurajat să aibă mereu noi aspirații. De altfel, ea le-a sugerat participanților să se întrebe mereu dacă au das Zufriedenheitsgefühl (sentimentul de satisfacție personală).

În continuarea evenimentului a fost adusă în discuție importanța semnăturii de arhitect. Marta Neic a explicat că semnătura de arhitect nu este necesară pentru debudanți dacă aceștia intenționează să să se angajeze la un birou de arhitectură, dar aceasta devine obligatorie în momentul în care intervine dorința de a-ți deschide propriul birou, deoarece ea te împuternicește să îți semnezi atât propriile lucrări, cât și proiectele angajaților tăi. Experta a menționat că semnătura de arhitect aduce o responsabilitate enormă, pentru că titularul acesteia trebuie să verifice fiecare proiect în parte. De aceea, ”există mereu o discrepanță între ce îți dorești tu să faci ca arhitect și ce îți este permis să faci”.

În încheierea evenimentului, Marta Neic a vorbit atât despre arhitectura vieneză, cât și despre cea bucureșteană. În opinia sa, Viena a reușit să își mențină spiritul care a consacrat-o în întreaga lume pentru că a avut grijă să nu își piardă moștenirea arhitecturală și pentru că a combinat-o perfect cu arhitectura modernă. Cu toate acestea, orice nouă construcție modernă în Viena naște controverse, experta oferind exemplul campusului construit de Wirtschaftsuniversität Wien: „oamenii consideră ori că este o construcție impresionantă, ori oribilă, dar este în ansamblu o construcție reușită!”. În ceea ce privește arhitectura bucureșteană, experta consideră că planul urban inițial nu a fost respectat în dezvoltarea arhitecturală a orașului și că nu este necesară o idee revoluționară pentru îmbunătățirea arhitecturii sale, ci de o renovare masivă datorită clădirilor sale unice. De asemenea, arhitectura este pentru Marta Neic ” o combinație reușită între artă și tehnică” și crede cu tărie că până și clădirile care nu par artistice, au o gândire cu adevârat creativă în spatele lor, oferind exemplul unei grădinițe moderne – arhitectul trebuie să se întrebe: ”Ce le place copiilor, de ce au ei nevoie și ce atmosferă ar trebui să domine în grădiniță?”. Astfel, arhitectul va ști că trebuie să deseneze geamuri joase, se va gândi cum va proiecta parcul de joacă pentru ca cei mici să îl poată utiliza corespunzător și se va determina cum ar trebui să pătrunda lumina. De asemenea, Marta Neic militează pentru construirea de sustailable buildings cu scopul de a reutiliza o clărire odată ce își pierde scopul inițial.

Evenimentul ”Meet the Architects” le-a adus tinerilor aspiranți încrederea că vor excela în domeniul arhitecturii, atâta timp cât vor urma sfatul expertei Marta Neică: „În arhitectură e important să pui totul în perspectivă!

13183089_1137120749671706_315182628_n

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *