Vlad Gozman initiaza studentii romani in domeniul antreprenoriatului

12510400_1061947373843227_3661866253584963216_n

Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Austria a organizat evenimentul ”Meet the Entrepreneurs” vineri, 15 ianuarie 2016, la Ambasada României în Austria. Evenimentul face parte din seria rundelor de discuții cu români reputați din Austria și a fost dedicat domeniului antreprenoriatului. Invitatul special a fost Vlad Gozman, curator TEDx Vienna, fondator și director general la The Tomorrow, co-fondator la Aspired Technology și membru al Consiliului Director la Austrian Startups. Acesta a împărtășit din experiența sa profesională și din secretele din spatele succesului său celor 30 de personane interesate să își deschidă și să conducă o mică întreprindere.

Evenimentul a fost deschis cu o întrebare orientativă legată de pregătirea academică, de întreaga experiență profesională și de profesia curentă a lui Vlad Gozman. Născut și crescut în Arad, Vlad Gozman a dobândit cunoștințe vaste în matematică la Colegiul Național ”Moise Nicoară” din orașul natal. Astfel, el a decis să urmeze cursurile Academiei de Studii Economice din București, deși a avut șansa de a pleca în Statele Unite ale Americii. Expertul mărturisește că, imediat după absolvire, a profitat de aderarea României la Uninea Europeană în anul 2007 și a deschis o mică întreprindere în domeniul agriculturii. Din dorința de a activa în străinătate, Vlad Gozman și-a vândut firma și a plecat cu banii strânși prin marile capitale europene. Viena a reprezentat decizia sa finală din motive personale: este vorbitor fluent de limbă germană și capitala austriacă se află foarte aproape de orașul său natal. Vlad Gozman s-a alăturat Conferinței TEDx în anul 2010 și firmei Austrian Startups, și a înființat firmele The Tomorrow și Aspired Technology.

DSC_0211

Discuția s-a îndreptat către decizia lui Vlad Gozman de a-și crea o carieră în domeniul antreprenoriatului și către succesul pe care acesta l-a câștigat încet, dar sigur. Vlad Gozman consideră că dorința de a face o schimbare l-a îndreptat pe acest drum, conștient fiind că va trebui să renunțe la familie, diverse relații și chiar pasiuni. De altfel, Vlad Gozman mărturisește cu zâmbetul pe buze că nu a simțit pe deplin aceste sacrificii, pentru că au fost înlocuite prin muncă asiduă, și este de părere că încăpățânarea, determinarea și pasiunea deschid poarta succesului. Întrebat dacă ar alege, în acest moment, să se întoarcă pe piața românească, el susține că ”în România poți avea success făcând o chestie extraordinară într-un mod mediocru sau o chestie mediocră într-un mod extraordinar. În Austria trebuie să faci un lucru extraordinar într-un mod extraordinar!” Vlad recunoaște că personalitatea austriecilor l-a ambiționat să creeze companii durabile, deoarece aceștia sunt oameni precauți, care nu te cred pe cuvânt până nu le demonstrezi contrariul așteptărilor lor, dar odată ce o faci, le câștigi încrederea și te poți baza pe ajutorul lor necondiționat.

Întrebările din public nu au încetat să apară, deoarece tinerii români au fost cu adevărat captivați de impresionanta experiență a antreprenorului. Aceștia s-au arătat interesați de economia participativă, conștienți fiind de multitudinea de companii ce apar într-o perioadă foarte scurtă de timp, dar își cunosc sfârșitul foarte repede. Vlad Gozman a oferit ca model compania Airbnb, clădită din dorința oamenilor de a aduce o contribuție și de a profita în același timp de propriile servicii. De altfel, el recunoaște că, începând cu anul 2011, nu a mai călcat într-un hotel, pentru că Airbnb a reușit să îi schimbe experiența de călător prin interacționarea activă cu localnicii. El este sigur că Airbnb nu își propune să distrugă industria hotelieră, dar în mod sigur a reușut să o zguduie în ultimii ani. Publicul a fost curios să afle mai multe informații despre combinația dintre startup și activitate non-profit ce i-a garantat reușita. Vlad Gozman susține că startup-ul l-a invățat cum să construiască structuri durabile și cum să își transforme activitatea fragilă într-una sustenabilă, pe când voluntariatul în cadrul TEDx a contribuit la comunicarea clară a unei viziuni simple, scurte și inteligibile. Vlad Gozman le-a sugerat participanților că tehnologiile Virtual Reality si Genes Editing se vor dezvolta impetuos în viitorul apropiat.

DSC_0235

Experiența lui Vlad Gozman le-a oferit tinerilor aspiranți siguranța că vor putea excela în domeniul antreprenoriatului. De altfel, Vlad Gozman i-a încurajat să fie cutezători și optimiști, deoarece ”curajul este determinat de nevoie!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *