Expertii si studentii din domeniul tehnologiei informatiei fata in fata

Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Austria a organizat evenimentul ”Meet the IT Experts” vineri, 20 noiembrie 2015, la Institutul Cultural Român din Viena. Evenimentul se face parte din seria rundelor de discuții cu români reputați din Austria și a fost dedicat domeniului tehnologiei informației. Invitații speciali au fost Cornel Șandru, ICT Director al BenQ Austria, și Marinel Alangiu, Deputy Director pentru ICT Services al OSCE. Aceștia au împărtășit din experiența profesională și din secretele din spatele succesului lor celor 20 de personane interesate să urmeze o carieră în acest domeniu.

DSC_1196

 

Evenimentul a fost deschis cu o întrebare orientativă legată de pregătirea academică a experților, de întreaga lor experiență profesională și de profesia curentă. Cornel Șandru a urmat cursurile Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică din cadrul Universității Politehnice din Timișoara și a lucrat într-o organizație non-guvernamentala până în anul 2001 când s-a alăturat firmei BenQ Austria. El este de părere că activiteatea în domeniul ICT necesită multă atenție deoarece „trăim într-o lume care pare sigură, dar este, de fapt, extrem de înșelătoare.” Marinel Alangiu a absolvit Facultatea de Electronica, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnice București, a lucrat ca asistent universitar în cadrul aceleași instituții și a avut un contract de cercetare științifică în Statele Unite ale Americii.  Mai apoi, el și-a început activitatea în domeniul Software.

Experții din domeniul tehnologiei informației au adus în discuție importanța pregăririi academice și a abilităților necesare pentru a excela în acest domeniu. Marinel Alangiu este de părere că ”este de ajuns să ai o afinitate pentru domeniul IT”, oferind exemplul lui Bill Gates sau al lui Steve Jobs care nu au făcut studii universitare. Cornel Șandru s-a arătat nostalgic după entuziasmul pentru partea creativă a IT-ului specific anilor 90, subliniind faptul ca partea de securitate necesită un spirit analitic dezvoltat. De altfel, experții au convenit că ambiția și răbdarea sunt factori decisivi în determinarea succesului în domeniu lor de expertiză.

 

DSC_1202

 

Discuția s-a îndreptat ulterior către avantajele și dezavantajele unei cariere în domeniul tehnologiei informației. Deși tehnologia informației este un domeniu palpitant și dinamic, totul șe desfășoară într-un mod extrem de rapid și intervin schimbări neașteptate care necesită măsuri eficiente. De aceea, lucrul în echipă este esențial, iar o bună colaborare și înțelegere între membrii acesteia aduce de cele mai multe ori un sentiment de satisfacție grozav. Corneliu Șandru consideră că domeniul tehnologiei informației ”se potrivește spiritului românesc: suntem inteligenți și avem o logică extrem de bună. Voi sunteti generația tânără, iar IT-ul vă aparține în totalitate!” Acesta le-a sugerat tinerilor să se îndrepte către gaiming pentru că identitatea de consumator a individului nu se va schimba niciodată, în timp ce Mirel Alangiu a fost de părere că profesia de data scientist reprezintă o oportunitate incredibilă, dar presupune o pregătire intensivă în matematică și statistică.

Evenimentul ”Meet the IT Experts” le-a adus experților siguranța că viitorul tehnologiei informației este în mâini bune, iar tinerilor aspiranți încrederea că vor excela în acest domeniu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *